Guida Sellarès i Buscart

Foto: Marina Culubret
Guida Sellarès és una artista singular un xic tastaolletes. Nascuda el 1979 a la plana de Vic, toca l'acordió diatònic 21 botons 8 baixos castagnari studio model català sense terceres als baixos, l'instrument que ha triat per tocar tot dansant un autèntic ball folk català.

Començà la seva cursa amb l'acompanyament d'en Pere Romaní, que de seguit l'envia a formar-se sota el mestratge de Carles Belda i després de molts altres acordionistes catalans dels quals en recull les composicions que edita dins l'obra La Mare dels ous. Més endavant, és Benjamin Macke qui l'inspira a continuar explorant l'instrument i les seves possibilitats aplicades al ball. Actualment busca l'aire de la sardana i el contrapàs dins l'acordió de la mà del flabiolaire Carles Mas.

D'altra banda, ha participat a molts grups com Llimoneta, Arbre de Cabra, Afterauers, La Lloca, Jaume Barri... i amb tot de músics que s'ha trobat al llarg del camí, enregistra el 2014 el seu primer disc Per Amor a l'art temptada a iniciar el camí dels discos pel mestre Joan Figueres. També acompanya glosadors o fa concerts de sobretaula a l'estil tavernari.
A part de la seva vida artística, ensenya des del 2005 a l'escola pública. Actualment en una escola d'infantil i primària on cada alumne es desenvolupa tenint en compte les seves necessitats i ajudat dels seus propis interessos. Ella acompanya els infants a través de l'experimentació artística amb la creativitat com a porta d'entrada al món apassionant de la música.

La feina de Guida Sellarès prop dels infants li brinda la ocasió de compondre. Ha compost nombroses cançons que des de l'any 2000 viatgen pel país a través de llibres de text de diverses editorials (sobretot la de Barcanova de la mà de Rosa Montserrat) o de les Corals Infantils.
 
Al 2007 compon per encàrrec del SCIC la cantata Al ball, sense un badall per a cor d'infants, grup de música tradicional i narrador a partir dels poemes de Miquel Desclot. La instrumentació és feta conjuntament amb Pau Jorquera. La cantata és interpretada per tot el país any rere any.
 
El 2014 presenta el primer disc a proposta de Joan Figueres, que l'enregistra, basat en composicions pròpies per a acordió. L'acaba anomenant Per amor a l'art.

A finals del 2017 presenta el projecte artístic de mi a sol. Dins una capseta plena d'il·lustracions i sorpreses gràfiques de Lali Sellarès, hi trobem una meravella de disc amb una selecció de les seves cançons per infants.

A finals del 2020 presenta l'últim treball artístic Radical Lliure que conté la part gràfica amb il·lustracions de la Marta Ponce i la part audible amb la selecció de melodies pròpies i d'altri que usa per fer ballar les places del país amb la col·laboració dels elements Coloma Bertran, Adrià Bonjoch i Pep Coca.
 
Per acabar, Guida és a la rereguarda de l'associació l'Oca Rosa que organitza esdeveniments al voltant del ball folk i tradicional, coorganitzadora amb l'Anna Agudo fins a l'any 2022 del festival Folk a pèl i coordinadora fins al 2022 del cerclefolk (actualment FeMuDaTraCa).